titel mos

foto1Annet KleinJan is sinds 2009 als gediplomeerd Muziek op Schoot docente verbonden aan de Nieuwe Veste te Breda en aan Muziekvereniging Crescendo Sliedrecht.
Daarnaast verzorgt zij muzieklessen op verschillende kinderdagverblijven in de regio’s Noord-Brabant en Zuid-Holland. Sinds februari 2014 is zij als muziekbegeleider werkzaam bij  Partou Kinderopvang, waar zij pedagogische medewerkers  maandelijks coacht  in het geven van muzieklessen aan kinderen. Dit doet zij ook, op aanvraag, in de vorm van workshops zoals onlangs op KDV Prinsjeshof te Breda.

Muziek op Schoot lessen: voor wie?
Muziek op Schoot lessen richten zich op kinderen van 0 tot 4 jaar.

Zo vroeg al? Ja!
Kinderen worden geboren met een natuurlijke gevoeligheid voor muziek die al tijdens de zwangerschap begint. Hier kan direct na de geboorte op worden voortgebouwd. Prettige bijkomstigheid is dat het stimuleren van de muzikale ontwikkeling tevens allerlei andere facetten van de totale ontwikkeling ondersteunt, zoals het luister- en concentratievermogen. Ook staat vast dat muziek een zeer gunstige invloed heeft op de taal/spraakontwikkeling. Zingen, spelen met beweging en dansen zijn allemaal primaire vormen van communicatie tussen ouders en kinderen, die zowel de ontwikkeling van het muzikale vermogen als het aanleren van de moedertaal stimuleren.

foto2Wat is Muziek op Schoot?
Doel van de Muziek op Schoot lessen is de kinderen met hun verzorgers op een speelse manier in aanraking te brengen met muziek. De naam ‘Muziek op Schoot’ heeft niet zozeer te maken met het op schoot zitten, maar staat symbool voor de veilige band met de direct verzorger: van daaruit begint de muzikale ontdekkingsreis!

Hoe ziet een les eruit?
De les begint altijd  met een ‘goedemorgen’- liedje voor elk kind. Hierna worden er allerlei activiteiten gedaan die afgestemd zijn op de leeftijd van de kinderen. Bij sommige activiteiten wordt spelmateriaal uitgedeeld, zoals ballen, sjaaltjes, speelgoedmuizen, en bij andere wordt gebruik gemaakt van muziekinstrumentjes. Dit zijn altijd instrumenten die door kinderen makkelijk vastgehouden kunnen worden, zoals bellenbandjes, kleine trommels en maracas (sambaballen). Ook zit er in elke les tenminste één rust- of luistermoment. Zo’n luistermoment vergt een speciale concentratie. Na alle inspanning volgt de afsluiting en krijgt elk kind de gelegenheid om gedag te zingen, alles op een vrolijke en speelse manier.