titel mos

foto1

Sinds november 2013 houdt Annet zich met veel enthousiasme bezig met het maken van sieraden van zilverklei.

Zilverklei is een uniek produkt, bestaand uit microscopisch kleine deeltjes zilver, vermengd tot klei met water en organisch bindmiddel. Als zodanig kan het in allerlei vormen geboetseerd worden alvorens het gebakken wordt. Eenmaal gebakken is het water verdampt en het bindmiddel verbrand en is de zilverklei
omgezet in 99% puur zilver dat verder bewerkt kan foto2worden tot een prachtig glanzend sieraad.

Het aantrekkelijke van werken met zilverklei is dat je het kan verwerken als gewone klei: pletten, boetseren en stempelen, het kan allemaal. Voordat het werkstuk gebakken wordt moet het goed worden gedroogd. Het is nu heel breekbaar dus voorzichtigheid is geboden. Na verhitting op het gasfornuis of in een speciale oven is het wonder geschied: de breekbare klei is omgezet in hard, fijn zilver dat kan worden geborsteld, geschuurd en eventueel tot hoogglans worden gepolijst.

In haar werkstukken maakt Annet ook graag gebruik van elementen uit de natuur. Met zilverpasta (dit is met water verdunde zilverklei) is het bv mogelijk laagjes aan te brengen op allerlei soorten bladeren als hedera of vrouwenmantelblad totdat het dik genoeg is om te bakken. Het blad brandt bij verhitting weg en wat overblijft is een prachtig, organisch gevormd sieraad, wat nog kan worden verrijkt met zirconia’s.